Menu belki

sobota, 21 marca 2015

Co,kiedy i jak zasilać

CO,KIEDY I JAK ZASILAĆ?

Azot /N/ - wspomaga rozwój pędów.
Fosfor /P/ - wspomaga zawiązywanie się kwiatów i owoców.
Potas /K/ - wpływa na polepszenie jakości owoców i zwiększenie odporności na zimno.
Krzewy i drzewa kwitnące
Drzewa i krzewy korzenią się bardzo głęboko i mogą czerpać pokarm z miejsc niedostępnych innym roślinom.Dlatego w ich przypadku zalecane jest jednorazowe,wiosenne zasilanie nawozem naturalnym /kompostem/.
Róże
Róże zasila się wiosną,stosując zamiennie nawozy organiczne i mineralne:
-co 2 lata stosuje się nawozy organiczne,przekopując je płytko,a w pozostałych latach nawozy mineralne,które wspomagają procesy próchniczotwórcze.
Jednoroczne i byliny
Potrzeby żywieniowe bylin,pokrywa jedna,wiosenna dawka nawozu organicznego.
Gatunki jednoroczne wymagają jeszcze dodatkowego zasilania nawozem mineralnym.
Azot jest najmniej istotnym skladnikiem- wpływa na przyrost masy zielonej ale w przypadku roslin jednorocznych nie jest to szczególnie ważne. Wśród wszystkich makroskładników najważniejszym i bardzo skutecznym jest potas. Pobudza on rośliny do wytwarzania kwiatów, dlatego rośliny ciągle kwitną.Rośliny zwisające potrzebują także zwiększonej ilości fosforu. Jego zadaniem jest wzmacnianie i rozbudowywanie systemu korzeniowego, co w przypadku kaskady kwiatów jest to bardzo ważne.
Gatunki cebulowe
Aby nie powodować przesilenia,hamującego kwitnienie gatunków cebulowych,ziemię w której rosną należy nawozić jesienią nawozem organicznym.
Rośliny sadownicze
Drzewa owocowe i krzewy jagodowe zasilamy wiosną nawozami bogatymi w potas lecz ubogimi w azot.
Warzywa
Warzywa wykazują bardzo różne zapotrzebowanie na pokarm.Te,wymagające silnego zasilenia np.kapusta,pomidory,wymagają latem dodatkowego zasilenia pogłównego.
Jakie nawozy?
Nawozy działające bezpośrednio- wykorzystuje się wtedy gdy trzeba szybko dostarczyć roślinom komplet substancji odżywczych.
Zawarte w nich składniki pokarmowe są łatwo przyswajane.Należą do nich wszystkie nawozy płynne i granulowane te,które łatwo rozpuszczają się w wodzie.
Nawozy naturalne
Najstarszym nawozem fosforowym jest mączka rogowa,ma zastosowanie jako kompost do przygotowania ziem ogrodniczych.
Aby rośliny mogły korzystać z tego nawozu,mączka musi być wcześniej rozłożona przez występujące w ziemi mikroorganizmy.
Mączkę rozprowadza się wczesną wiosną.Nawóz ten działa wolno.
Nawozy długodziałające
Od pewnego czasu ten rodzaj nawozu cieszy się ogromnym uznaniem,głownie dlatego,że jest wygodny w użyciu.
W przypadku roślin balkonowych czy pokojowych stosuje się jednorazowe zasilanie wiosną.
Granulat zamknięty jest w żywicznej osnówce,która rozkłada się bardzo powoli uwalniając składniki pokarmowe.
Nawozy specjalne
Pokrywają zapotrzebowanie roślin na ściśle określone substancje odżywcze,np.
-nawóz dla cytrusów jest bogaty w żelazo
-nawozy dla różaneczników i hortensji działają zakwaszająco i obniżają pH ziemi
-nawóz dla iglaków zawiera dużo magnezu
-nawozy dla roślin zielonych zawierają na ogół więcej azotu /N/
-nawozy dla roślin kwitnących mają zwiększoną ilość fosforu /P/

Kurzak
Odchody kurze zawierają:
1,6%azotu
1,5 %fosforu
o,8%potasu
2,4%wapnia
0,7%magnezu
0,4%siarki
Jest to nawóz organiczny o silnym działaniu.
Stosuje się go podobnie jak obornik,czyli raz na 3-4 lata w ilości do 20 kg na 10 mkw.

Do zasilania roślin można stosować roztwór przygotowany z 1,5-3 kg nawozu ptasiego rozpuszczonego w 10 l wody.
Sporządzony roztwór pozostawia się do przefermentowania na 2 tygodnie i potem rozlewa pod rośliny
Dane PWR i L z 1986 roku.

Nawozy stosowane na start czyli wczesną wiosną to głównie
saletrzak .
Jest to nawóz mineralny. Zawiera ok. 28% azotu oraz kilka procent wapnia i magnezu
Stosuje się więc saletrzak o stężeniu 0,5%. czyli 50 gram saletrzaku należy rozpuścić w 10 litrach wody i takim roztworem podlać w ilości o ok. 0,5 litra pod każdy krzak,roślinę,ukorzenioną już sadzonkę.
Jest to nawóz uniwersalny – dla wszystkich roślin, na wszystkie gleby i do stosowania w różnych porach roku i wegetacji roślin.
Nie zakwasza gleby.
Zawiera azot o szybkim działaniu (azotanowy) i powolnym (amonowy). Z powodu dużej higroskopijności produkowany w granulkach.



<< Powrót do strony głównej

2 komentarze:

Dominika Starańska pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

Adrian Moczyński pisze...

Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.