sobota, 23 maja 2015

Kiełki

Kiełki - antidotum na choroby

Kiełki zawierają niezwykle cenne substancje odżywcze m.innymi cynk,żelazo,jod,mangan,lit,selen.
Najcenniejsze są:
- trzydniowe kiełki brokułowe -zawierają niesamowite ilości sulforafanów stosowanej w profilaktyce nowotworowej
-kiełki lucerny - bardzo wartościowe dla wegetarian,zawierają duże ilości żelaza i łatwo przyswajalnego białka.
-kiełki soczewicy- zawierają kwas foliowy substancję o działaniu krwiotwórczym.

Możemy zacząć sami ich uprawę w domu.
Garść nasion płuczemy kilkakrotnie i wsypujemy do słoika.
Zalewamy letnią wodą i słoik obwiązujemy gazą.
Po kilku godzinach wodę się wylewa, a słoik ustawia się do góry dnem,pod kątem,tak aby woda mogła wypływać w widnym miejscu.
Dwa razy dziennie przepłukuje się nasiona wodą.
Nasiona muszą być wilgotne ,ale nie zamoczone bo zgniją.
Po kilku dniach mamy własnoręcznie wyhodowane kiełki.
Jeśli zauważymy na nasionach pleśń-całą uprawę trzeba wyrzucić.
Ale delikatny puszek na korzeniach - to nie pleśń ale rozwijające się włośniki.

SOCZEWICA
Dewlikatny,mączny smak.
Doskonałe do sałątek lub pasta do kanapek.
Dostarczają kwasu foliowego.
Korzystnie wpływają na system immunologiczny.

LUCERNA
Delikatny smak.
Znakomite do sałatek,suruwek i kanapek.
Zawierają wyjątkowo dużo witaminy A,E ,wiele witamin grupy B oraz żelazo,wapń,magnez,fosfor.

FASOLA MUNG
Kwaskowate i chrupiące.
Do jedzennia na zimno i na gorąco w kuchni azjatyckiej.
Są lekkostrawne,obniżają poziom cholesterolu.

SŁONECZNIK
Orzechowy smak.
Do sałatek i kanapek ale również do chrupania zamiast czipsa czy cukierka.
Żródło wapnia,magnezu,potasu i żelaza.

RZODKIEWKA
Ostry,wyrazisty smak.
Można dodawać do twarożku,jogurtu,delikatnymi warzywami.
Bogate w witaminę C i pomagają odzyskać siły .
Szczególnie cenne na przedwiośniu.

BROKUŁ
Smak lekko pikantny.
Pasują do zielonej sałaty i kapusty pekińskiej.
Zawierają sulforafan,który zapobiega nowotworom oraz "eliksir młodości" -koenzym Q-10.

PSZENICA
Słodkawy,mączny smak.
Można dodawać do sałątek i gorących potraw.
Są żródłem selenu i cynku,pierwiastków odgrywających ważną rolę w
profilaktyce antyrakowej.

BURAK
Specyficzny,dość ostry smak i intensywny aromat.
Nadają się do kanapek i sałatek.
Dostarczają potasu,magnezu,żelaza,witamin z grupy B.

<< Powrót do strony głównej